Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:13:11

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¦wiadomo¶æ oddechu  (Przeczytany 22041 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Hutier
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 21, 2010, 11:11:08 »

Nie rozumiem ciê.
S±dzê,¿e nie mo¿na nadaæ innego kierunku energii.My¶lê,¿e to ona sama z siebie w wyniku ujawnienia zostanie przekszta³cona na odpowiedni± czyt. prawdziw±.Ale mo¿e siê mylê,nie znam siê na tym temacie,a chcê jeszcze dzi¶ uwolniæ siê od negatywnych reakcji czyli tego,co mnie trzyma,abym móg³ wykorzystaæ ca³y mój potencja³.
Czy dobrze rozumiem,¿e to ma byæ co¶ takiego jak ¶wiadomo¶æ cia³a tzn,jestem ¶wiadomy tego,co do¶wiadcza moje cia³o uczucia itp?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 21, 2010, 13:00:55 »

Tak, ta energia jest sama z siebie prawdziwa, jednak nasze cia³a w wyniku wielu |zabiegów" zosta³y skutecznie zamkniête na prawid³owy jej przep³yw. St±d wielu k³adzie du¿y nacisk nie tylko na oddech ale i na odblokowanie naszych czakr: DEIR, TRANSERFING, to te które ostatnio tylko czytam.
Podziwiam Twój zapa³:

Cytat: Hutier
a chcê jeszcze dzi¶ uwolniæ siê od negatywnych reakcji czyli tego,co mnie trzyma,abym móg³ wykorzystaæ ca³y mój potencja³.

Domy¶lam siê, ¿e okre¶lenie "dzi¶" odnosi siê do najbli¿szej przysz³o¶ci. Mrugniêcie
Ja równie¿ nie jestem w tym specjalist±, podpowiadam tylko to co sam wyczyta³em, bo jeszcze nie sposób bym to wszystko przerobi³.

[quot]Czy dobrze rozumiem,¿e to ma byæ co¶ takiego jak ¶wiadomo¶æ cia³a tzn,jestem ¶wiadomy tego,co do¶wiadcza moje cia³o uczucia itp?[/quote]

Teraz ja nie wiem czy Ciebie dobrze rozumiem?
Tê ¶wiadomo¶æ mo¿na kszta³towaæ ró¿nie, zale¿y od punktu widzenia.Mrugniêcie
Najwa¿niejszym jest by d±¿yæ do jedno¶ci "duszy i umys³u", ale o zupe³nie inne klimaty dlatego zachêcam Ciê do lektury TRANSERFINGU.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Hutier
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 21, 2010, 15:42:52 »

Dziêkujê byæ mo¿e skorzystam.

=========================

A wiesz ja tak na serio mówi³em o tym,¿e chcê siê jeszcze dzi¶ uwolniæ od negatywnych reakcji.Wystarczy,¿e wyobrazisz sobie,¿e masz bardzo ma³o czasu-mo¿esz w ka¿dej chwili umrzeæ,albo masz okre¶lon± ilo¶æ czasu,aby co¶ rozwi±zaæ.To zmusza nas do szybkiego podejmowania decyzji,bardzo nas motywuje.No niestety,ale u mnie sprawa wygl±da tak,¿e potrzebuje na teraz wiedzieæ jak ¶wiadomie oddychaæ.Móg³bym nawet ca³± noc medytowaæ(¶wiadomy oddech),gdyby kto¶ napisa³ mi jak?

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 19:32:46 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 21, 2010, 19:37:27 »

Cytat: Hutier
Móg³bym nawet ca³± noc medytowaæ(¶wiadomy oddech),gdyby kto¶ napisa³ mi jak?

Jest tyle technik, ¿e chyba nikt nie wska¿e Ci tej w³a¶ciwej, sam musisz do tego doj¶æ.
Poszperaj w tych w±tkach:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3307.0

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3436.0

No i oczywi¶cie prze¶led¼ od pocz±tku ten w±tek, w którym klikamy.
Powodzenia.

Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 21, 2010, 22:39:43 »

A wiesz ja tak na serio mówi³em o tym,¿e chcê siê jeszcze dzi¶ uwolniæ od negatywnych reakcji.Wystarczy,¿e wyobrazisz sobie,¿e masz bardzo ma³o czasu-mo¿esz w ka¿dej chwili umrzeæ,albo masz okre¶lon± ilo¶æ czasu,aby co¶ rozwi±zaæ.To zmusza nas do szybkiego podejmowania decyzji,bardzo nas motywuje.No niestety,ale u mnie sprawa wygl±da tak,¿e potrzebuje na teraz wiedzieæ jak ¶wiadomie oddychaæ.Móg³bym nawet ca³± noc medytowaæ(¶wiadomy oddech),gdyby kto¶ napisa³ mi jak?

Przecie¿ sam Pan pisa³, ¿e posiada i przeczyta³ ksi±¿kê Colina Sissona - ''Sztuka ¶wiadomego oddechu''.
Tam wszystko pisze od A do Z.
Czego jeszcze Panu potrzeba ?
Potrzeba Panu zrozumienia, tego co sam Pan czyta... nic wiêcej.
I TERAZ odpowied¼ - po co istniej± szko³y, czy uniewersytety (jak pisa³a Kiara) wewnêtrznego rozwoju.
Oto dowód. Dowód na co ?
Na to, ¿e ludzie z powodu swych uwarunkowañ, nie potrafi± prze³o¿yæ wiedzê (informacjê) na praktyczn± realizacjê tego co wiedz±.
To tak jak znaj± budowê komputera, nawet wiedz± z jakich sk³ada siê czê¶ci, tylko nie potrafi± go do kupy z³o¿yæ, tym bardziej uruchomiæ, tak aby dzia³a³ jak nale¿y. 
Problem istniej wci±¿ taki sam.
Ró¿nica pomiêdzy wiedz± (informacj±) a do¶wiadczeniem.
St±d ludziom potrzebne s± szko³y wewnêtrznego rozwoju, a NIE ''duchowego'' rozwoju i NIE nale¿y tego razem zlewaæ do kupy my¶l±c, ¿e jedno i drugie to jest to samo.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 10:42:45 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 22, 2010, 10:46:48 »

Cytat: Silver
Przecie¿ sam Pan pisa³, ¿e posiada i przeczyta³ ksi±¿kê Colina Sissona - ''Sztuka ¶wiadomego oddechu''.
Tam wszystko pisze od A do Z.
Czego jeszcze Panu potrzeba ?
Potrzeba Panu zrozumienia, tego co sam Pan czyta... nic wiêcej.

>Silver<, tak dla przypomnienia, na forum nie pos³ugujemy siê per Panowaniem. Zwracamy siê do siebie po "imieniu", czyli nicku. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 19:42:35 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 22, 2010, 16:56:43 »

Wewnetrzny rozwoj i duchwy rozwoj jest tak naprawde jednym i tym samym. Nie ma mozliwosci rozwijania materii jako takiej , bo cialo materialne zakonczylo ten proces juz bardzo dawno temu.
Natomiast Dusza - Energia niewcielona poprzez proces doswiadczen ziemskich rozwija siebie , czyli swoj pozio uczuc , nic innego.
Czy bedziesz oddychal tak , tak , czy inaczej uaktywnisz tylko proces spalania w organizmie lub go spowolnisz.
Ale to nie jest najistotniejsze dla duszy , istotnoscia jest wylacznie to , co bedziesz w trakcie tych doswiadczen przezywac i jak te przezycia podniosa Twoja osobista wibracje , oraz wzbogaca osobista barwe.

Wiem wiem , jest bardzo trudno to zrozumiec , a jeszcze trudniej zaakceptowac.
Informacja o budowie kompa ora wiedza jak go zbudowac jest bardziej pociagajaca dla czlowieka , ale nie dla duszy. Dla niej jest wazne przezywanie w trakcie podnoszenia kwalifikacji czlowieka i wzbogacanie sie tymi przezyciami. Bo to dla duszy jest rozwojem czlowieka i jej. A czlowiekiem dusza staje sie na malenka chwilke zwana zyciem ludzkim wcielajac w cialo materialne swoja jedna malenka iskierke , gdy chce doswiadczyc  UCZUCIA , przezycia uczuciowego jakiegos zdarzenia , np . zbudowania komputera , lub zginiecia z rak mordercy , lub wielkiej milosci , lub bycia zdradzona, itp.... Zycie pisze jej scenariusz w ktorym te zdarzenia zaistnieja jak zwykle ludzkie historie.

Czy szkoly rozwoju duchowego , lub wewnetrznego sa potrzebne? Jezeli ktos wybral sobie odczowanie bycia tam z cala gama przezyc to tak , sa elemetami jego rozwoju. Ale napewno nie zastapia nikomu jego naturalnego procesu rozwoju duchowego.

Czy sadzicie iz czlowiek zyjacy w sposob prawy godny napelniajacy kazden swoj czyn miloscia jest mniej rozwiniety wewnetrznie - duchowo niz ten , ktory posiada certyfikaty z roznych szkol i kursow?
Ja mowie ze nie , bywa i to bardzo czesto iz ci absolweci tych znakomitych szkol i uniwersytetow nie dorastaja mu do przysowiowych piet. Bo... bo czyny prawe i godne nabiraja podwojnej mocy energetycznej gdy czynione sa spontanicznie a nie z powodu jakichs oczekiwan gwarantowanych sukcesow zgodnych ze sciezkami szkol.

Kiara U¶miech U¶miech
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 22, 2010, 17:54:26 »

coz moze oddech pozwala sie skupic na wewnetrznym rytmie i zaglebic sie w siebie, ale bez czystosci duszy, etycznego zycia, odrzuceniu namietnoscii zachcianek ego (takzke tych poszukujacych roznych technik rozwoju duchowego...) nie ma szans na dotarcie do wyzszej jazni i uwolnienia iskry Bozej U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 22, 2010, 19:48:16 »

coz moze oddech pozwala sie skupic na wewnetrznym rytmie i zaglebic sie w siebie, ale bez czystosci duszy, etycznego zycia, odrzuceniu namietnoscii zachcianek ego (takzke tych poszukujacych roznych technik rozwoju duchowego...) nie ma szans na dotarcie do wyzszej jazni i uwolnienia iskry Bozej U¶miech

Szczerze mowiac do czego duszy jest potrzebny oddech fizycznyego ciala? Mysle o technice odechu i pobieraniu powietrza w okreslony sposob. On sluzy i sluzyc moze fizycznosci naszej , bez niego cialo fizyczne umrze , to wszystko.
Mozna oddechem regulowac rytm pracy ciala - materii ale nie ma to wplywu na jakosc mysli ( wlasnie etyke , i uczucia) , jest to kolejny sposob odwrocenia uwagi od meritum sprawy. Czyli skupieniu sie  na wnetrzu przez stosowanie w zyciu systemu wartosci  oraz napelnianiu naszego zycia uczuciami powodujacymi wyzsza jakos istnienia.

To nie wybujalosc fizycznego mozgu decyduje o rozwoju Czlowieka a przezywanie zdarzen i dokonywanie wyborow kierujacych nas na wyzyny uczuc i systemu wartosci.

Czy oddech jest nam do tego potrzebny? Tak , zyjac w fizycznosci , tak , bysmy mogli zyc i nasze cialo mialo lepsza sprawnosc do mozliwosci wchodzenia w rozne doswiadczenia , ktore poprzez przezywanie uczuciowe rozwija system nerwowy. On to daje nam mozliwosc wiekszej wrazliwosci w codziennych odbiorach zdarzen , a co za tym idzie przezywania , ktore tworzy energie o wyzszej wibracji  w nas.
Ta energia podnoszac sie w naszym wewnetrznym GRAALU otwiera nam dostep do wewnetrznej wiedzy oraz paranormalnych mozliwosci.
I to wszystko.

Odech jest wazny ale posrednio , nie moze on zastapic przezywania , ktore swoja moca dokonuje nowej jakosci wpisow w naszej swiadomosci , likfidujac stare. Tak to sie dzieje. Nie robi tego bezposrednio sam oddech w zadnym rytmie.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2010, 08:49:15 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Hutier
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 23, 2010, 08:22:41 »

Hej ale co mam zrobiæ jak najdzie mnie negatywne uczucie skupiæ siê na nim i mam ca³y czas oddychaæ tak?Ale jak?Czy ca³y czas tak samo?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 23, 2010, 16:09:31 »

Hej ale co mam zrobiæ jak najdzie mnie negatywne uczucie skupiæ siê na nim i mam ca³y czas oddychaæ tak?Ale jak?Czy ca³y czas tak samo?

Tak, skupiæ siê, to przede wszystkim. Tylko uwa¿aj ¿eby Ci tak nie zosta³o.Mrugniêcie

Tak powa¿niej, staraj siê uspokoiæ my¶li, niemal o niczym nie my¶leæ i g³êboko acz spokojnie oddychaj.
Niektórzy zalecaj± utrzymywaæ pomiêdzy wdechem 3-6 sekundowy bezdech.

sarah54
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 23, 2010, 16:34:30 »

Witam ponownie-
w tym temacie ale tak¿e w wielu innych mo¿ecie zrozumieæ swoje dzia³ania, je¶li odpowiecie sobie na kilka pytañ w Waszym najg³êbszym Ja, na najsubtelniejszym poziomie szacunku i szczero¶ci.
To proste pytania:
-co sk³ania mnie do uczestnictwa na tym w³a¶nie forum?
-czego mi brak, kiedy do pó¼na w nocy przegl±dam internet i chcê byæ wa¿ny dla drugiego cz³owieka?
-jakiej wiedzy szukam i dlaczego szukam, bo przecie¿ ju¿ tak wiele wiem?
-czego siê bojê najbardziej?
-po co budujê mur wokó³ siebie z³o¿ony z ataków, ocen i "mocnych s³ów"?
-dlaczego zarzucam innym k³amstwo?
-czego mi brak, bym tu, na Ziemi w pe³ni ¿y³?
-kim dla mnie jest drugi cz³owiek?
-dlaczego nie umiem wyegzekwowaæ sprawiedliwo¶ci dla siebie od Wszech¶wiata?
-czego pragnê najbardziej?

Odpowiedzi na te pytania, to mozaika delikatnie definiuj±ca Twoj± Istotê. 

Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 24, 2010, 01:15:46 »

Tak, skupiæ siê, to przede wszystkim. Tylko uwa¿aj ¿eby Ci tak nie zosta³o.Mrugniêcie

Na niczym siê Hutier nie skupiaj !
 Nie ma negatywnych odczuæ - to tylko Ty nikt inny nadaje swoim w³asnym emocjom taki os±d.
Gdy pojawi siê tzw. ''negatywne odczucie'' to tylko go zauwa¿ ( dos³ownie u³amek sekundy) i nic wiêcej. Czyli pu¶æ t± energo - emocje nie zatrzymuj jej, nie analizuj jej, tylko pu¶æ, a ona znajdzie swoje miejsce.

Mo¿esz Dariusz podaæ linka do tekstu, kto taki proponuje wstrzymywaæ oddech na kilka sekund, czy sobie to sam wymy¶li³e¶ ?

Nic wstrzymujemy oddechu ! ! !
Oddychamy tak, ¿e gdy koñczy siê wydech zaraz dok³adnie w tym samym dos³ownie momencie rozpoczynamy wdech...
I tego nale¿y siê wpierw nauczyæ, o czym by³o ju¿ w tek¶cie to omówione i wyja¶nione,  który wklei³a Wiki.

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 24, 2010, 10:46:47 »

Witaj Silver,
Nic wstrzymujemy oddechu ! ! !
Oddychamy tak, ¿e gdy koñczy siê wydech zaraz dok³adnie w tym samym dos³ownie momencie rozpoczynamy wdech...
no wlasnie, wiele za takim oddychaniem przemawia. Mowi sie , ze tak oddychaja ludzie wykonujacy ciezkie fizyczne prace,
gdzie oddech automatycznie dopasowywany jest do potrzeb ciala. Chyba tez gdzies istnieje zapis, ze Budda tak oddychal.

Ale istnieje tez masa roznych innych "przepisow" i wszyscy bija sie w piersi, zaklinaja wylacznosc swojej metody.
Z Indii wywodzi sie stara tradycja oddychania w czasie medytacji. Odbywa sie to w rytmie 2-8-4, czyli wdech, zatrzymanie i wydech. Zatrzymanie oddechu w taki sposob, aby powietrze dostalo sie w dolne czesci pluc, co mozna realizowac
przelknieciem z zamknietymi ustami na poczatku a potem samo sie reguluje.
Wiec moze mamy rozne techniki w zaleznosci co aktualnie robimy.  U¶miech
pozdrawiam
Hutier
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 24, 2010, 10:54:31 »

Dziêki Silver
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 24, 2010, 20:51:07 »

Mo¿esz Dariusz podaæ linka do tekstu, kto taki proponuje wstrzymywaæ oddech na kilka sekund, czy sobie to sam wymy¶li³e¶ ?

Gdzie¶ ju¿ zamieszcza³em ten cytat, niestety nie pamiêtam z której ksi±¿ki pochodzi. Byæ mo¿e z "Misjia", ale rêki nie dm sobie uci±æ. Mrugniêcie
Jak to odnajdê to nie omieszkam podaæ.

Cytat: acentaur
Wiec moze mamy rozne techniki w zaleznosci co aktualnie robimy. 

To do¶æ rozs±dne potraktowanie zagadnienia.

Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 24, 2010, 22:59:05 »

Gdzie¶ ju¿ zamieszcza³em ten cytat, niestety nie pamiêtam z której ksi±¿ki pochodzi. Byæ mo¿e z "Misjia", ale rêki nie dm sobie uci±æ. Mrugniêcie
Jak to odnajdê to nie omieszkam podaæ.

Jak nie masz pewno¶ci co do jako¶ci i rzetelno¶ci informacji, które przekazujesz, ( bo gdzie¶ tam co¶ zas³ysza³e¶ ) ?, to po prostu ich nie przekazuj bo tworzy siê zamieszanie.

Nie mamy wstrzymywaæ odechu ( bo z jakiej racji i czemu ma to s³u¿yæ ?) do tego jeszcze w celowy sposób !
Mamy oddychaæ p³ynnie, harmonicznie tak jak oddychaj± dzieci.
A dzieci oddychaj± prawid³owo, dopóki nie dowiedz± siê od ró¿nych fa³szywych nauczycieli ( g³ównie rodziców i opiekunów) ¿e ¿yj± w z³ym, pod³ym, niesprawiedliwym i niebezpiecznym ¶wiecie.
Powoduje to ¶wiadomo¶æ istnienia w negatywnie zorientownym ¶wiecie
do, którego nie mo¿na mieæ zaufania. Powoduje to u ma³ych dzieci lêk i wstrzymywanie oddechu jako fizyczna odpowied¼ na ewentualne niebezpieczeñstwo. Bardzo szybko wchodzi to w nawyk i oddychamy nieprawid³owo do koñca ¿ycia. Chyba, ¿e odreagujemy ten nieprawid³owy mechanizm.

Oddech s³u¿y nie tylko dostarczaniu organizmowi tlenu, ale jak udowodniono wyrzucamy z wydechem oko³o 70-80 % toksyn i ró¿nych trucizn.
Pozatem (co niezwykle wa¿ne!) jedynym ³±cznikim pomiêdzy si³± ¿yciow± cz³owieka, a zewnêtrzn± energi± jednolitego pola o nazwie wszech¶wiat jest - ODDECH.
Brak tego po³±czenia powoduje dezintegracje cz³owieka, jako konstrukcji energii - ¶wiadomo¶ci, która korzysta z energii nie tylko z po¿ywienia, ale równie¿ i to w ZNACZNYM stopniu z pola powszechnego.
A otaczaj±ce nas pole energii nie jest tylko energi± sam± w sobie, ale jest skompresowan± energi± - informacj± ! ! !
A ¶wiadomy rozwój (ewolucja ¶wiadomo¶ci ) zale¿y od jako¶ci i ilo¶ci energii - informacji nap³ywaj±cych do nas z pola energii ¿ycia.

Jak oddychasz - tak ¿yjesz. Jeste¶ na tyle ¶wiadomy, na ile masz po³±czenie z polem energii ¿ycia i warto to sobie do koñca ¿ycia zapamiêtaæ.
A je¿eli nie wierzysz, bo ró¿ni pseudomy¶liciele podsuwaj± Ci bzdurne rzeczy do g³owy, to zacznij prawid³owo - ¶wiadomie oddychaæ, a wtedy sam na w³asnej skórze do¶wiadczysz tego o czym tu piszemy.

Jednak podkre¶lam.
Nie nauczysz siê sam prawid³owo (¶wiadomie) oddychaæ z racji zbyt silnych uwarunkowañ, dlatego nale¿y siê skontaktowaæ z rebirtherem, który pomo¿e nam na pocz±tku zrobiæ pierwsze prawid³owe kroki, a po¼niej ju¿ bêdziemy radziæ sobie sami.
Listê i adresy kontaktowe polskich rebirtherów odnajdziecie w internecie.

pozdr.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2010, 23:06:13 wys³ane przez Silver » Zapisane
Hutier
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 27, 2010, 10:28:44 »

Czy hiperwentylacja nigdy nie wystąpi,jeżeli wydech będzie niekontrolowany i swobodny?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 11:18:06 wys³ane przez Hutier » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Lipiec 04, 2010, 22:21:57 »

Cytat: silver

>Silver<, ten schemat/wykres nie bardzo ma siê do twego twierdzenia, i¿ natychmiast po wdechu powinien nast±piæ wydech. rzek³ bym, ze bardziej on popiera twierdzenie, które tu przedstawi³em, a które zanegowa³e¶.  Mrugniêcie

« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 22:22:31 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Lipiec 04, 2010, 23:13:42 »

Cytat: silver

>Silver<, ten schemat/wykres nie bardzo ma siê do twego twierdzenia, i¿ natychmiast po wdechu powinien nast±piæ wydech. rzek³ bym, ze bardziej on popiera twierdzenie, które tu przedstawi³em, a które zanegowa³e¶.  Mrugniêcie

Muszê Was troche skarciæ, ¿eby¶cie zaczêli my¶leæ.
Ten wykres to technika oddechowa, która w tej formie pozwala nam dostroiæ swoj± konstrukcjê energii -¶wiadomo¶ci do kompresji fali pola powszechnego, przez co usuniemy energetyczne blokady, które s± opisane w artykule -   Projekt Camelot -

http://www.schodamidonieba.pl/index.php? 
A nasz naturalny oddech, w jaki wyposa¿y³a Nas natura to inna sprawa.
I nie jest tak, ¿e zaraz po wdechu ma nast±piæ wydech, tylko zaraz po wydechu ma nast±piæ wdech.

Reszta na www.swietageometria.darmowefora.pl.
gdzie piszemy o ró¿nych aspektach oddechu w w±tku - ''Oddech zgodny ze z³otym podzia³em Dan Winter.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 23:25:48 wys³ane przez Silver » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Kwiecieñ 05, 2011, 14:27:01 »

Z Paw³em Trzciñskim – prezesem Stowarzyszenia Rebirtherów Polskich rozmawia Aleksandra Malinowska.

* Czym jest rebirthing?
      – Mo¿na powiedzieæ, ¿e to sposób medytacji z oddechem. Ujmuj±c problem bardziej technicznie, chodzi o pewien sposób oddychania – ³agodny, p³ynny, po³±czony, niewymuszony. Jest to poniek±d powrót do naszego naturalnego oddechu z czasów dzieciñstwa. Rebirthing oznacza odradzanie.

* Po co mamy w taki sposób oddychaæ?
      – Dziêki temu mo¿emy uwolniæ blokady energetyczne zwi±zane z istotnymi prze¿yciami z ka¿dego etapu naszego ¿ycia. Mamy nawet mo¿liwo¶æ emocjonalnego cofniêcia siê do momentu porodu, który móg³ byæ dla nas tak szokuj±cym prze¿yciem, ¿e nadal, ju¿ na etapie doros³o¶ci buduje w nas traumê.
      Odczucia noworodka na temat ¶wiata czêsto s± pora¿aj±ce. Wyobra¼my to sobie: dziecko od miesiêcy przebywa w ciep³ym, cichym, bezpiecznym miejscu i nagle prze¿ywa raptown± zmianê, jak± jest poród i wszystko, co wydarza siê po nim. W efekcie tych do¶wiadczeñ ¶wiat mo¿e jawiæ siê noworodkowi jako wroga przestrzeñ. Je¿eli emocje, o jakich mówimy, zostan± zatrzymane w ciele, w ¿yciu doros³ym nadal bêdziemy odtwarzaæ ten model ¶wiata. Bêdziemy przyci±gaæ sytuacje, które potwierdz± nam, ¿e ¿yjemy w nieprzyjaznym miejscu.
      Cz³owiek, który nie uwolni³ siê od wspomnianej traumy, przynajmniej raz dziennie wykonuje oddech przypominaj±cy ten porodowy. Dzieje siê to czêsto w sytuacjach stresowych. Podczas rebirthingowej sesji mo¿na pamiêci± emocjonaln± cofn±æ siê do okresu prenatalnego i odreagowaæ tamte doznania, uwolniæ dawne emocje. Ten proces mo¿e wygl±daæ jak ponowne narodziny i jest niezwykle uwalniaj±cy.
    * Do czego mo¿na jeszcze rebirthing wykorzystaæ?
      – Twórca tej metody – Leonard Orr zauwa¿y³, ¿e oddech zwi±zany jest z naszymi przekonaniami, sposobem my¶lenia, decyzjami, które podjêli¶my. Oddychaj±c w pe³ni, mo¿emy poszerzaæ swoj± ¶wiadomo¶æ i braæ coraz wiêksz± odpowiedzialno¶æ za nasze ¿ycie.
    * Co wspólnego ma my¶l z oddechem?
      – Patrz±c na ca³y problem niejako technicznie, musieliby¶my doj¶æ do wniosku, i¿ rzeczywi¶cie, pochodz± one z innych o¶rodków. Od jako¶ci oddychania zale¿y jednak przep³yw naszej energii ¿yciowej. Jest ona zwi±zana z do¶wiadczaniem stanów emocjonalnych, uczuæ. W momencie, kiedy sp³ycamy oddech, odczuwamy du¿o mniej energii i postrzegamy ¶wiat bardziej szary ni¿ barwny. Je¶li natomiast mamy du¿o energii, czujemy siê jakby uskrzydleni. My¶li, które nam wtedy towarzysz±, otwieraj± nas.
    * I dlatego rebirthing zalicza siê do nurtu rozwoju osobistego?
      – Tak. Jest to oferta dla ludzi, którzy nie wymagaj± terapii. Na pewno nie dla tych, którzy s± w ciê¿kiej fazie depresji, maj± silne stany nerwicowe czy nie kontaktuj± siê z rzeczywisto¶ci±. Podczas sesji rebirthingu bierzemy za siebie pe³n± odpowiedzialno¶æ. ¦wiadome oddychanie mo¿na do terapii w³±czyæ, ale to ju¿ jest zadanie dla terapeuty, nie dla rebirthera.
    * Czy dziêki rebirthingowi mo¿emy uporz±dkowaæ swoj± przesz³o¶æ, sprawiæ, ¿e nie bêdzie ona na nas wp³ywa³a destrukcyjnie?
      – Oczywi¶cie. Dzieje siê to jak gdyby przy okazji – z racji w³a¶ciwo¶ci swobodnego, niewymuszonego oddechu. Kiedy w ten sposób przez jaki¶ czas oddychamy, mamy szansê dotrzeæ swoimi emocjami do miejsc, które kiedy¶ zosta³y zablokowane w wyniku niekorzystnych dla nas prze¿yæ. Mo¿emy odblokowaæ nigdy niewyra¿one uczucia, pozbyæ siê napiêæ. Dzieje siê tak, poniewa¿ oddech dostarcza nam du¿o energii ¿yciowej, a pod jej wp³ywem tamte emocje w naturalny sposób siê w nas uwalniaj±.
    * Dziêki rebirthingowi mo¿na podobno poznaæ sens swojego losu. Co to znaczy?
      – Chodzi tu o wiêksz± ¶wiadomo¶æ siebie, g³êboki kontakt z w³asn± duchowo¶ci±. Byæ mo¿e te¿ o odpowiedzi na fundamentalne pytania – sk±d przyszed³em, dlaczego tu jestem, dok±d idê? Odpowiedzi te mog± okazaæ siê kompletnie niewerbalne. Mo¿e to byæ po prostu g³êbokie poczucie sensu istnienia, które trudno wyraziæ s³owami. Jego brak powoduje, ¿e poruszamy siê po ¶wiecie trochê po omacku. Mo¿emy wiedzieæ, po co chodzimy do pracy, dlaczego p³acimy podatki, jeste¶my z tym czy innym partnerem, ale tak naprawdê nie wiemy, czemu to wszystko ma s³u¿yæ.
    * Czy mo¿na powiedzieæ, ¿e ¶wiadomy oddech u³atwia kontakt z wewnêtrznym wszech¶wiatem?
      – Zdecydowanie tak. Ten, kto jest w g³êbokim kontakcie z sob± samym, w sposób naturalny oddycha rebirthingowo.
    * Czego adept rebirthingu powinien siê nauczyæ i czy jest to trudne?
      – Tak naprawdê oddechu rebirthingowego nie uczymy siê, tylko go sobie przypominamy. Oddychamy tak, bêd±c dzieæmi – czyli  w sposób po³±czony, nie robi±c przerw miêdzy wdechem a wydechem. Na pocz±tku mo¿e siê to wydawaæ dziwne, przez moment nawet trudne. Ale to jest bardziej prze³amanie z³ego nawyku p³ytkiego, codziennego oddechu ni¿ jaka¶ unikalna umiejêtno¶æ.
    * A potem mo¿na tak oddychaæ przez ca³y czas?
      – W trakcie praktykowania rebirthingu oddech codzienny coraz bardziej staje siê oddechem po³±czonym. Nie chodzi jednak o to, ¿eby oddychaæ tak przez ca³y czas. Oczywi¶cie zalecane s± ró¿ne æwiczenia; na przyk³ad codziennie rano i wieczorem wykonaæ 20 ¶wiadomych, po³±czonych oddechów.
    * Co to daje?
      – Doenergetyzowuje, wycisza, uspokaja.
    * Czy rebirthing u³atwia wizualizacje?
      – Mo¿na powiedzieæ, ¿e efektem ubocznym oddychania rebirthingowego jest stan relaksu. A relaksacji potrzebujemy do wizualizacji. Ale najlepiej w stanie relaksacji przebywaæ przez ca³y dzieñ, przez ca³e ¿ycie.
    * Da siê to zrobiæ?
      – Jest do czego d±¿yæ, choæ tempo naszego ¶wiata sprawia, ¿e mo¿e siê to okazaæ trudne do osi±gniêcia. Na pewno ¶wiadomy oddech mo¿na z powodzeniem wykorzystywaæ w konkretnych sytuacjach – na przyk³ad przed wej¶ciem do gabinetu szefa na wa¿n± rozmowê. Je¿eli id±c korytarzem, zrobimy trzy g³êbokie, po³±czone oddechy, wejdziemy do ¶rodka bardziej spokojni.
      Oddechem mo¿na te¿ zredukowaæ stres. Gdy siê denerwujemy, nasz oddech jest krótki, p³ytki, przerywany. Tak reaguje nasze cia³o. Oddychaj±c w sposób p³ynny, odwracamy reakcjê emocjonaln±. Rebirthing to narzêdzie, które jest proste i dostêpne.
    * ¦wiadome oddychanie kojarzy siê te¿ z harmoni±, rado¶ci± ¿ycia…
      – Zdecydowanie tak. Komfort ¿ycia, odbioru rzeczywisto¶ci okazuje siê wówczas du¿o lepszy. Wyobra¼my sobie cz³owieka, który niezale¿nie od tego, co siê wokó³ niego dzieje, przez wiêksz± czê¶æ czasu jest spokojny i „ze¶rodkowany”. To piêkny efekt uboczny rebirthingu, który sprawia, ¿e ludzie s± zainteresowani t± metod±.
    * Jak zmienia siê ¿ycie osób, które zaczynaj± ¶wiadomie oddychaæ?
      – To bardzo indywidualny proces. Ale czêsto pojawiaj± siê my¶li, czy na pewno to, co robiê w ¿yciu, jest sensowne i czy mi s³u¿y. Kiedy¶ podczas sesji ze mn± jeden z jej uczestników nagle stwierdzi³, ¿e praca, któr± wykonuje, nie ma sensu. By³ to na tyle silny impuls, ¿e ów cz³owiek porzuci³ dotychczasowe zajêcie i zacz±³ zupe³nie innego rodzaju dzia³alno¶æ. Wiem, ¿e ta zmiana bardzo mu pos³u¿y³a.
      Generalnie za¶ ludziom polepsza siê wówczas jako¶æ percepcji codzienno¶ci. Nastêpuje wzrost samo¶wiadomo¶ci i odpowiedzialno¶ci za w³asne ¿ycie. Zaczynaj± te¿ odczuwaæ spokój znik±d. S± spokojni, rado¶ni, mimo ¿e nic szczególnego siê nie wydarzy³o. Zastanawiaj± siê, dlaczego tak siê dzieje. Ale rado¶æ przecie¿ jest naszym naturalnym stanem.
    * Praktykujesz rebirthing od 20 lat, pe³nisz funkcjê prezesa Stowarzyszenia Rebirtherów Polskich. Jeste¶ spokojnym, radosnym, „ze¶rodkowamym” cz³owiekiem?
      – Tak.

Prezentowany przez nas wywiad, który dostosowali¶my do kanonów warsztatowych naszego miesiêcznika, zosta³ opublikowany na portalu: www.mus.com.pl.

ROCZNE WARSZTATY REBIRTHINGU: pe³na informacja na www.rebirthing.pl

PAWE£ TRZCIÑSKI praktykuje rebirthing od 20 lat. Prowadzi sesje grupowe i indywidualne oraz warsztaty rozwoju osobistego. Prezes Stowarzyszenia Rebirtherów Polskich, cz³onek profesjonalny Instytutu Monroe w USA. Zajmuje siê tak¿e muzyk± medytacyjn±, w szczególno¶ci technologiami synchronizuj±cymi dzia³anie pó³kul mózgowych.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: